RIS - River Information Services

Elektronisch melden (ERI)

line

BELANGRIJK: in juni 2024 heeft de CCR een nieuwe uitbreiding van de verplichting tot elektronisch melden goedgekeurd. Deze treedt in werking op 1 december 2026.

Aanvullende informatie over de schepen waar dit voor gaat gelden, vindt u samen met een aantal veel gestelde vragen en nuttige links op de specifieke webpagina “Nieuwe uitbreiding van de elektronische meldplicht op 1 december 2026”.

line

 

Inleiding

Het elektronisch melden vereenvoudigt de gegevensuitwisseling tussen de schepen en de verkeersposten in vergelijking met de meldingen die via de marifoon of schriftelijk plaatsvinden. Het elektronisch melden maakt deel uit van de Rivier Information Services (RIS) om:

  • strategische verkeersinformatie te vergaren,
  • het verkeersmanagement te vergemakkelijken,
  • er toe bij te dragen ongevallen zo mogelijk te voorkomen,
  • statistieken op te kunnen stellen,
  • de omzetting van de voorschriften te controleren.

Elektronisch melden vermindert eveneens de administratieve lasten voor de schippers en vaarwegbeheerders. Het is dus een maatregel die bijdraagt aan de modernisering van de binnenvaart en het gebruik van nieuwe technologieën bevordert. Deze stap is daarom een logische stap tegen de achtergrond van de RIS-strategie van de CCR.

Top

Korte terugblik op de ontstaansgeschiedenis van de standaardisering van het elektronisch melden

Elektronisch melden wordt gedaan met behulp van gestandaardiseerde elektronische berichten.

In mei 2003 heeft de CCR de eerste “Standaard voor elektronische meldingen in de binnenvaart”, editie 1.0, aangenomen (Besluit 2003-I-23 13 kB 14 kB 12 kB ). Met deze standaard, die is gebaseerd op internationaal toegepaste normen en classificaties, zijn de regels voor het gebruik van de elektronische meldingen vastgelegd. De standaard is in 2006 geactualiseerd om rekening te houden met de praktische en technische ontwikkelingen (Besluit 2006-II-23 25 kB 71 kB 25 kB ). De standaard is ook in de regelgeving van de Europese Commissie (Verordening (EU) nr. 164/2010 van 25 januari 2010) overgenomen.

In april 2013 heeft het Comité Politiereglement (RP) een nieuwe editie van de Standaard voor elektronisch melden (editie 2013) aangenomen. Hierin zijn alle nodige wijzigingen opgenomen voor een overeenstemming met de door de Europese Unie gepubliceerde specificaties.

Vanaf 2022 is deze harmonisatie voortgezet met een verwijzing naar de ES-RIS, deel IV (European Standard for River Information Services – Europese Standaard voor de River Information Services) in het Rijnvaartpolitiereglement (RPR). Deze standaard vervangt de standaarden die werden gepubliceerd door de CCR en de Europese Unie. Omdat er om de twee jaar een nieuwe editie van de ES-RIS wordt gepubliceerd, wordt de verwijzing naar de ES-RIS in het RPR regelmatig geactualiseerd.

De CCR heeft ook een informatieblad “Elektronisch melden in de binnenvaart” 102 kB 111 kB 106 kB 107 kB gepubliceerd. Dit informatieblad geeft een toelichting op de standaard, meldprocedures voor berichten, classificaties en codelijsten, beschrijft de omzetting in verschillende landen van Europa en noemt contactpersonen voor verdere informatie.

Top

Tenuitvoerlegging van de elektronische meldplicht

Het RPR (artikel 12.01) legt vast dat bepaalde schepen en samenstellen zich moeten melden. De schipper of een derde moet de bevoegde autoriteiten bepaalde gegevens over het schip of samenstel, de vervoerde goederen en de reis meedelen.

Artikel 12.01 van het RPR is de afgelopen jaren verschillende keren gewijzigd om de elektronische meldplicht op de Rijn geleidelijk uit te breiden. De elektronische melding vervangt schriftelijke meldingen of de melding via de marifoon. De verplichting om elektronisch te melden is sinds 2010 geleidelijk ingevoerd. De meldplicht werd in verschillende stappen uitgebreid tot bepaalde typen schepen of samenstellen.

De CCR toont opnieuw aan dat zij in nauwe samenwerking met de bestuurslichamen van de lidstaten en het scheepvaartbedrijfsleven ook projecten weet te realiseren die zowel technisch als organisatorisch complex zijn. Aldus doet zij recht aan haar voortrekkersrol in de Europese binnenvaart. Door innovatie en de invoering van nieuwe technologieën bevordert de CCR de ontwikkeling van een veilige, rendabele en moderne binnenvaart.

Omdat de meldplicht in verschillende stappen wordt ingevoerd, is artikel 12.01 ook verschillende keren aangepast:

  • Met Besluit 2007-II-20 heeft de CCR voor bepaalde schepen die containers vervoeren de verplichting tot het elektronisch melden ingevoerd. Voor de eerste keer is in het RPR de verplichting opgenomen om elektronisch te melden. Om technische en organisatorische redenen moest de CCR de invoering van het verplicht elektronisch melden echter uitstellen. De verplichting is uiteindelijk op 1 januari 2010 in werking getreden (Besluit 2009-I-17). Sindsdien moeten schepen met meer dan 20 containers of ten minste één container met gevaarlijke stoffen aan boord de vereiste informatie elektronisch aan de verkeerscentrales of verkeersposten melden.
    De verplichting is in werking getreden op 1 januari 2010.

  • Tussen 1 december 2015 en 30 november 2018 breidde een voorschrift van tijdelijke aard deze verplichting uit tot alle schepen en samenstellen die ten minste één container vervoeren (Besluit 2015-I-16).

  • Aan het einde van deze periode heeft de CCR besloten dit voorschrift definitief te maken en het uit te breiden tot schepen en samenstellen met vaste tanks aan boord (Besluiten 2017-I-11 en 2018-I-12).
    Deze verplichting is in werking getreden op 1 december 2018.

  • Tijdens de plenaire najaarszitting van 2019 heeft de CCR een besluit goedgekeurd dat elektronisch melden verplicht stelt voor:
    • schepen die goederen vervoeren waarop het ADN van toepassing is,
    • schepen met een lengte van meer dan 110 m,
    • hotelschepen,
    • zeeschepen,
    • schepen die een LNG-systeem aan boord hebben,
    • bijzondere transporten.
    Deze verplichting is in werking getreden op 1 december 2021.

  • In 2024 (Besluit 2024-I-12) heeft de CCR een nieuwe uitbreiding van de elektronische meldplicht goedgekeurd, dit keer voor schepen waar nog geen meldplicht voor bestond, noch via de marifoon, noch elektronisch. De nieuwe uitbreiding geldt voor:
    • schepen met een lengte van meer dan 86 m die over één of meer laadruimen beschikken voor het vervoer van goederen,
    • schepen die een andere energiebron dan gasolie voor de voortstuwings- of hulpsystemen aan boord hebben, namelijk methanol, gasvormig waterstof en accumulatoren met een totale capaciteit van meer dan 500 kWh. Voor schepen met een systeem op vloeibaar aardgas (LNG) aan boord wordt de elektronische meldplicht gehandhaafd.
    De inwerkingtreding is voorzien op 1 december 2026.

De stapsgewijze uitbreiding van de elektronische meldplicht is een goed voorbeeld voor de voortrekkersrol van de CCR; de Rijn is namelijk de eerste internationale corridor waar deze verplichting is ingevoerd en geleidelijk wordt uitgebreid. De elektronische meldplicht draagt bij tot een verhoging van het veiligheidsniveau van de Rijnvaart. Tegelijkertijd verlicht het de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de autoriteiten.

Top

Referentiedocumenten

  • Besluit 2024-I-12 209 kB 243 kB 216 kB
  • Besluit 2020-I-12 165 kB 98 kB 119 kB
  • Besluit 2019-II-19 27 kB 68 kB 27 kB
  • Besluit 2017-I-11 318 kB 158 kB 105 kB
  • Besluit 2015-I-16 151 kB 178 kB 148 kB
  • Besluit 2009-I-17 89 kB 88 kB 89 kB
  • Besluit 2007-II-20 54 kB 19 kB 54 kB
  • Informatieblad “Elektronisch melden in de binnenvaart” (2015) 102 kB 111 kB 106 kB 107 kB
  • RIS-strategie (2012) 318 kB 324 kB 300 kB
  • Samenvatting van de eerste evaluatieresultaten van de tenuitvoerbrenging van de elektronische meldplicht voor tankschepen door Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) (2020) 33 kB 35 kB 33 kB
Top

FAQ – Veel gestelde vragen

FAQ’s over de elektronische meldplicht en specifieke vragen over de toekomstige uitbreiding vindt u op de specifieke webpagina “Nieuwe uitbreiding van de elektronische meldplicht op 1 december 2026”.

Top

Nuttige links

Meldsoftware

Andere nuttige websites

Top