BELANGRIJK: in juni 2024 heeft de CCR een nieuwe uitbreiding van de verplichting tot elektronisch melden goedgekeurd. Deze treedt in werking op 1 december 2026.
Aanvullende informatie over de schepen waar dit voor gaat gelden, vindt u samen met een aantal veel gestelde vragen en nuttige links op de specifieke webpagina “Nieuwe uitbreiding van de elektronische meldplicht op 1 december 2026”.
Het elektronisch melden vereenvoudigt de gegevensuitwisseling tussen de schepen en de verkeersposten in vergelijking met de meldingen die via de marifoon of schriftelijk plaatsvinden. Het elektronisch melden maakt deel uit van de Rivier Information Services (RIS) om:
Elektronisch melden vermindert eveneens de administratieve lasten voor de schippers en vaarwegbeheerders. Het is dus een maatregel die bijdraagt aan de modernisering van de binnenvaart en het gebruik van nieuwe technologieën bevordert. Deze stap is daarom een logische stap tegen de achtergrond van de RIS-strategie van de CCR.
Elektronisch melden wordt gedaan met behulp van gestandaardiseerde elektronische berichten.
In mei 2003 heeft de CCR de eerste “Standaard voor elektronische meldingen in de binnenvaart”, editie 1.0, aangenomen (Besluit 2003-I-23
). Met deze standaard, die is gebaseerd op internationaal toegepaste normen en classificaties, zijn de regels voor het gebruik van de elektronische meldingen vastgelegd. De standaard is in 2006 geactualiseerd om rekening te houden met de praktische en technische ontwikkelingen (Besluit 2006-II-23
). De standaard is ook in de regelgeving van de Europese Commissie (Verordening (EU) nr. 164/2010 van 25 januari 2010) overgenomen.
In april 2013 heeft het Comité Politiereglement (RP) een nieuwe editie van de Standaard voor elektronisch melden (editie 2013) aangenomen. Hierin zijn alle nodige wijzigingen opgenomen voor een overeenstemming met de door de Europese Unie gepubliceerde specificaties.
Vanaf 2022 is deze harmonisatie voortgezet met een verwijzing naar de ES-RIS, deel IV (European Standard for River Information Services – Europese Standaard voor de River Information Services) in het Rijnvaartpolitiereglement (RPR). Deze standaard vervangt de standaarden die werden gepubliceerd door de CCR en de Europese Unie. Omdat er om de twee jaar een nieuwe editie van de ES-RIS wordt gepubliceerd, wordt de verwijzing naar de ES-RIS in het RPR regelmatig geactualiseerd.
De CCR heeft ook een informatieblad “Elektronisch melden in de binnenvaart”
gepubliceerd. Dit informatieblad geeft een toelichting op de standaard, meldprocedures voor berichten, classificaties en codelijsten, beschrijft de omzetting in verschillende landen van Europa en noemt contactpersonen voor verdere informatie.
Het RPR (artikel 12.01) legt vast dat bepaalde schepen en samenstellen zich moeten melden. De schipper of een derde moet de bevoegde autoriteiten bepaalde gegevens over het schip of samenstel, de vervoerde goederen en de reis meedelen.
Artikel 12.01 van het RPR is de afgelopen jaren verschillende keren gewijzigd om de elektronische meldplicht op de Rijn geleidelijk uit te breiden. De elektronische melding vervangt schriftelijke meldingen of de melding via de marifoon. De verplichting om elektronisch te melden is sinds 2010 geleidelijk ingevoerd. De meldplicht werd in verschillende stappen uitgebreid tot bepaalde typen schepen of samenstellen.
De CCR toont opnieuw aan dat zij in nauwe samenwerking met de bestuurslichamen van de lidstaten en het scheepvaartbedrijfsleven ook projecten weet te realiseren die zowel technisch als organisatorisch complex zijn. Aldus doet zij recht aan haar voortrekkersrol in de Europese binnenvaart. Door innovatie en de invoering van nieuwe technologieën bevordert de CCR de ontwikkeling van een veilige, rendabele en moderne binnenvaart.
Omdat de meldplicht in verschillende stappen wordt ingevoerd, is artikel 12.01 ook verschillende keren aangepast:
De stapsgewijze uitbreiding van de elektronische meldplicht is een goed voorbeeld voor de voortrekkersrol van de CCR; de Rijn is namelijk de eerste internationale corridor waar deze verplichting is ingevoerd en geleidelijk wordt uitgebreid. De elektronische meldplicht draagt bij tot een verhoging van het veiligheidsniveau van de Rijnvaart. Tegelijkertijd verlicht het de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de autoriteiten.
FAQ’s over de elektronische meldplicht en specifieke vragen over de toekomstige uitbreiding vindt u op de specifieke webpagina “Nieuwe uitbreiding van de elektronische meldplicht op 1 december 2026”.
Meldsoftware
Andere nuttige websites